Преглед на печата
Преглед на печата / вестник "100 вести"
Жандармеристи поеха охраната на 41 метални контейнера с боеприпаси и пиротехнически изделия в землището на тревненското село Белица. Причината е, че малко преди това полицейски служители, работещи по линия „Контрол на общоопасните средства“ в ГД „Национална полиция“ - София, дошли на проверка в складовата база на местно предприятие за производство на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и др. и открили, че те не се съхраняват както трябва. Случаят е изключително тревожен, предвид ширещия се тероризъм, коментираха запознати.

Едва пристигнал в Габрово, Томазо Комелини – мениджър и собственик на известната в Италия спортна агенция „Сигма спорт“, с интерес наблюдаваше вчера в спортна зала „Орловец“ тренировките на участници във втория поред Международен баскетболен камп. Той дошъл по покана на Владимир Искров – организатор на най-мащабното събитие в този спорт в България, което се провежда в Габрово. Комелини се надява тук сред 332 участници да открие поне един млад баскетболен талант, който да замине за Италия и да тренира и се развива там.

„Изключително съм щастлив да видя, че тук отново се работи с много страст и много желание по време на тренировъчния процес", казва той в интервю пред изданието. 

Етнографският музей на открито ще добива все по-голямо значение и по-голяма важност при предлагането на културни продукти и той трябва да търси площи, в които да кани гостуващи изложби, да организира изложби. Тъй като мястото е ограничено, нашата основна цел е да търсим начини да го реорганизираме. Единствената голяма, хубава, представителна и интересна сграда в ЕМО „Етър“, която в момента не се ползва по предназначение за музейни нужди, е Кръстникколчовият хан. За да го използваме, трябва да изнесем администрацията от това място, да направим съвременни изложбени зали с добро оборудване, за да можем да каним гостуващи изложби и от чужбина включително. Тази сграда трябва да стане акцент в музейната ни дейност. Хотелът, който е създаден с цел да печели и да издържа музея, в момента генерира прекалено големи разходи и търпи загуби. Ние трябва да го преустроим така, че той да стане атрактивен съобразно съвременните изисквания на потребителите и същевременно да оползотворим онези пространства, които сега не се използват. Това са приземният и първият етаж. Трябва да се направи така, че дошлите в хотела хора да могат лесно и удобно да стигнат до музея, който е туристическата атракция. За да се случи всичко това, ние искаме да получим един добър проект, който запазва архитектурата на сградата, но я прави уютна, приспособима към изискванията на потребителите и дава възможност да бъдат усвоени всички възможни пространства в нея. Нашето предложение е да се настани администрацията в неатрактивните първи и втори етаж.