/ ThinkStock/Getty Images

Отборът на Природо-математическата гимназия „Академик Иван Гюзелев“ спечели шампионската титла на страната от Ученически игри 2019 при девойките 8-10 клас.

Избраничките на преподавателя Румен Янчев постигнаха шест поредни победи на финалите в град Сливен и се окичиха със златните медали, повтаряйки успеха на Националната Априловска гимназия от 2011-та.

В битката за отличията участваха 9-те най-добри ученически отбора в България за тази възраст, които бяха разделени в две групи. В група „А“ бяха представителите на Монтана, Сливен, Златоград, Търговище и Габрово, а в група „Б“ - съставите на Ботевград, Кърджали, Вълчи дол и Ямбол. Право да участва във финалите имаше и отбор от София, но той не се яви.

Четвърта шампионска титла за ХК „Бъки“

Габровки имаха привилегията да открият турнира в мач срещу домакините от ПГПЗЕ "Захари Стоянов". Равностойни бяха само първата и последната части, в останалото време момичетата на Румен Янчев нямаха проблеми - 59:37. Със същата лекота те се справиха и срещу предварително считания за фаворит отбор на ПГПЧЕ "Петър Берон" от водещата баскетболна школа при жените на Монтана.

Резултатът обаче още в тази начална част на турнира бе анонс за амбициите на габровки - 77:45. Близначките Лора (капитан) и Йоана Янчеви и техните съотборнички нямаха проблеми и срещу СУ "П. Р. Славейков" (Кърджали) - 74:56, след това по пътя към финала бяха пометени СУ "Антим I" (Златоград) - 63:30, и СУ "Свети Седмочисленици" (Търговище) - 68:31. На полуфиналите Математическата срещна втория от другата предварителна група - представителят на Кърджали.

С много характер и добра физическа подготовка ПМГ победи добре изградения състав на съперника и се класира на финала, където отново срещна тима на Търговище, елиминирал в другия полуфинал представителя на Вълчи дол.

След разгромната победа в първия им сблъсък, габровки като че ли подцениха съперничките си и се получи оспорван двубой с много обрати. Момичетата от СУ "Свети Седмочисленици" взеха първата част с 17:20, втората беше за ПМГ - 19:11, а в третата тимът от Търговище отново взе минимален аванс - 14:15.

В заключителните 10 минути обаче габровските баскетболистки намериха себе си, демонстрираха характер, всеотдайност и колективна игра и успяха да пречупят съперника си. Краят дойде при резултат 73:63 в полза на ПМГ „Академик Иван Гюзелев“.

Снимка:
ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ е шампион на България по баскетбол

Лора Янчева безапелационно стана кошмайстор на турнира, с което спечели и право на стипендия. Напълно заслужено със златните медали се окичиха още Йоана Янчева, Яница Дончева, Микаела Николова, Невена Младенова, Цветозара Димитрова, Магдалина Дамянова, Елица Георгиева, шестокласничките Християна Пенковска и Магдалена Брайкова и преподавателят Румен Янчев.

„Чардафон“ е осми в страната при 14 годишните

По същото време във финали на Ученическите игри в Хасково при девойките 8-10 клас взеха участие отбори на още две габровски училища. Тимът по хандбал на СУ "Райчо Каролев", с преподавател Светослав Яков, се пребори за бронзовите отличия, а воденият от Гергана Блажева състав по бадминтон на Националната Априловска гимназия се класира на 6-то място в страната.