съд
съд / ThinkStock/Getty Images

Открито съдебно заседание е насрочено за 22 и 23 февруари т.г. за разглеждане на наказателно дело от общ характер, за причинената смърт на родилка Десислава Манолова и на новороденото й бебе. Обвинението е за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Подсъдими по делото са Д.А. и С.К. от Габрово, обвинени от Габровска окръжна прокуратура в това, че през 2013 г., при упражняване на лекарска професия в „Акушеро-гинекологично отделение“ на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, а Д.А. и като завеждащ отделението, нарушили разпоредби на Закона за здравето и други подзаконови актове, регламентиращи дейността им, с което причинили смъртта на новородено бебе и на майката на детето.

Отложиха за 8 януари делото за смъртта на Десислава и бебето й

В проведеното на 8 януари т.г. разпоредително заседание съдът изслуша становищата на страните по чл.248 от НПК, относно: подсъдността на делото; наличието на основание за прекратяване или спиране на наказателното производство; наличието на допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване правата на подсъдимите или пострадалите; наличието на основания за разглеждане на делото по реда на особените правила; наличието на основания за разглеждането на делото при закрити врати и привличането на резервен съдия или съдебен заседател; взетите по отношение на подсъдимите мерки за процесуална принуда и искания за събиране на нови доказателства.

След преценка на всички направени от защитниците на подсъдимите възражения съдът остави без уважение исканията им за промяна на подсъдността на делото, за прекратяване на наказателното производство по отношение на подсъдимия Д.А. (с оглед приключило по отношение на същия административно-наказателно производство), както и за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокурора, поради допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване правото на защита на двамата подсъдими.

5 години затвор за лекар заради смъртта на родилка и бебето й

Определението на съда за насрочване на делото, в частта в която бе отхвърлено искането за прекратяване на същото, подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 7-дневен срок.

Съобразявайки служебната ангажираност на процесуалните представители на страните по делото, съдът насрочи открито съдебно заседание за 22 и 23 февруари 2018 г., като разпредели изслушването на посочените от прокуратурата свидетели за горните дати.