съд
съд / Снимка: Дарик, архив

Състав на Окръжен съд – Габрово не даде ход на производство, поради неявяване на защитниците на подсъдимите.

Подсъдими по делото са Д.А. и С.К. от Габрово, обвинени от Габровска окръжна прокуратура в това, че през 2013 г., при упражняване на лекарска професия в „Акушеро-гинекологично отделение“ на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, а Д.А. и като завеждащ отделението, нарушили разпоредби на Закона за здравето и други подзаконови актове, регламентиращи дейността им, с което причинили смъртта на новородено бебе и на майката на детето, 30-годишната Десислава от Габрово.

5 години затвор за лекар заради смъртта на родилка и бебето й

Съдът счете, че отсъствието на защитниците е процесуална пречка за даване ход на делото, като съобрази характера на разпоредителното заседание и депозираните от адвокатите молби, сочещи уважителни причини за неявянето им.

Ново разпоредително заседание по делото е насрочено за 8 януари догодина.

Ще припомним, че присъдите на двамата лекари от габровската болница за смъртта на родилката Десислава и бебето й бяха отменени от Великотърновския Апелативен съд.

Четири години след фаталния край на родилката и новородено й бебе, Апелативният съд във Велико Търново върна делото на Габровската окръжна прокуратура за ново разглеждане. Причината за това е съществено нарушение на процесуалните правила.

Окръжен съд – Габрово, издал осъдителна присъда за двамата медици, е преповторил нарушението, допуснато от държавното обвинение и е постановил опорочен съдебен акт, бе становището на въззивната инстанция.

Обвиняемите са били лишени от възможност да разберат за какво конкретно са предявените им обвинения, е записано още в мотивите към решението на Великотърновския апелативен съд, отменил присъдите.