Отбелязваме Националния празник на България
Отбелязваме Националния празник на България / DarikNews.bg, архив

Хора от цялата страна отбелязват на историческия връх Шипка 137 години от Освобождението на България. Тържествен митинг се проведе на площада под паметника. Официални лица, представители на институции и граждани ще се изкачат до паметника, за да поднесат цветя и венци.

В Габрово празникът 3 март започна с панихида в памет на загиналите за Освобождетието на България от Османско иго. Ритуалът бе от 09:00 часа в храм "Успение на Св. Богородица". В 09:30 часа бе издигнато знамето на пл. "Възраждане".

Община Севлиево отправи покана до всички жители и гости на града за участие в празничното честване на 137 години от Освобождението на България.

Програмата започна в 9:00 часа на 3 март в Хаджистояновото училище с урок по родолюбие на тема: „Нека таз свобода да ни бъде дар” и Ден на отворените врати в Исторически музей – Севлиево.

От 10:00 часа на пл. „Свобода“ се проведе поклонение пред паметника на Свободата и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност.

Празничният ден завърши с тържествен концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия” в ДК „Мара Белчева”.

Прогрмата в Трявна днес бе съсредоточена на площад  „Капитан дядо Никола” и в нея взе участие Регионален клуб „Капитан дядо Никола” към НД „Традиция”.

Включени бяха изпълнения на родолюбиви и патриотични песни, приемане на строя на почетна формация на РК „Капитан дядо Никола” от кмета на общината, приветствие от Драгомир Николов към гражданите.


Ограничение на транзитно преминаващите моторни превозни средства през прохода Шипка, включително спиране на движението по път I-5/Е-85 в двете посоки, ще бъде въведено на 3 март 2015 г. от 8:00 часа до 14:30 часа.

Временната организация на движението се налага с цел нормалното протичане на тържествения митинг на връх Шипка, посветен на Националния празник на Република България.

Транзитният транспортен поток от северната част на страната към южната и обратно, ще се пренасочи основно към прохода Хаинбоаз /път II-55/, както следва:

  • Посока „север-юг”: Русе – В.Търново – Дебелец – проход Хаинбоаз – Гурково (Казанлък, Стара Загора, Бургас)
  • Посока „юг-север”: Гурково – проход Хаинбоаз – Дебелец - (В. Търново, Русе)
  • Местното движение и идващите от северозапад моторни превозни средства ще бъдат пренасочени по маршрута Габрово – Трявна – Белица – Вонеща вода – проход Хаинбоаз и обратно.

За осъществяване на временната организация на движението ще бъде поставена съответната сигнализация по пътните кръстовища, при спазване изискванията на Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му. За контрола на движението ще отговаря сектор „Пътна полиция – КАТ” при ОД на МВР - В. Търново, Габрово и Стара Загора.

Поставената временна сигнализация ще бъде отстранена не по-късно от 15:00 часа на 03.03.2015 г.