Председателят Цвета Караянчева
Председателят Цвета Караянчева / Нардно Събрание
На този връх се събираме, за да почетем българите, вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота, обърна се тя

На този връх, на тази дата, година след година се събираме, за да почетем онези българи, които вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота и на които дължим днешния ден. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в словото си по повод 141 години от Освобождението на България. Тя подчерта, че сме склонни да си представяме, че те са се родили велики, а не, че са били просто човеци, възвисили се до една велика саможертва.

Честит празник, българи!

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в отбелязването на националния празник на България – 3 март, на връх Шипка. Председателят на парламента прие строя на почетния караул и поднесе цветя на Паметника на свободата на връх Шипка. 

„Изборът как да служим на Родината никога и в никое време не е лесен“, подчерта председателят на парламента.

Цвета Караянчева посочи, че след месец ще отбележим 140 години от подписването на Търновската конституция и припомни, че и тогава в обществото е имало различни, често коренно противоположни мнения, но строителите на съвременна България са успели да надскочат личните си пристрастия и интереси, за да оставят в историята един от най-прогресивните за времето си основни закони. Много от тях също са били поборници за Освобождението на България и са носели Шипка в сърцата си, отбеляза председателят на Народното събрание. Като поклон към мъчениците на българската свобода, в първата ни конституция те са оставили вдъхновяващите думи: „Всекой роб от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия“ и от този завет не бива да отстъпваме никога, допълни Цвета Караянчева.

Колко добре познаваме българските национални символи?

Председателят на парламента призова никога да не забравяме саможертвата на десетките хиляди, доведени тук от далечни краища, за да воюват за свободата на един чужд народ и да оставят костите си в чужда земя.

Цвета Караянчева
Нардно Събрание

„Винаги ще пазим в сърцата си огъня на вечна благодарност към русите, а също и към румънци, сърби, поляци, черногорци, финландци, украинци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, взели участие в тази война“, посочи Цвета Караянчева.

На тържествата присъстваха стотици граждани, народни представители, дипломати, областни управители и кметове на населени места от цялата страна.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои за свободата на България.