От Община Габрово разпространиха позиция относно избора на зала и преждевременно свършилите пропуски за концерта днес
От Община Габрово разпространиха позиция относно избора на зала и преждевременно свършилите пропуски за концерта днес / Дарик Габрово, архив

След сигнала на читатели на Дарик, че пропуските за концерта на японската пианистка Фуджико Хеминг са свършили още преди обявения за раздаване начален  час от Община Габрово изпратиха до медията официална позиция. В нея се обяснява, че по-голямата част от пропуските са предоставени целево на постоянна публика на Габровския камерен оркестър, на музикални педагози и техни настоящи възпитаници. Останалата част от пропуските са били предоставени за свободен граждански достъп, започнал в 9,55 часа, поради голямото струпване на желаещи.Читателите на Дарик  бяха категорични, че преди 10 ч. пропуските вече са били раздадени

В разпространения текст пише още, че  във връзка с желанията на част от публиката на Габровски камерен оркестър в града да гостува Васко Василев, през октомври 2012 г. диригентът Иван Стоянов се свърза с българския му импресарио и получи предложение за гостуване с клавирен рецитал на японската пианистка Фуджико Хеминг, в който да вземе участие и известният цигулар.

Тъй като желанието на японската пианистка е клавирният рецитал да бъде със свободен за гражданите вход, пред организаторите е поставено условие концертът да се състои В КАМЕРНА ЗАЛА С КАПАЦИТЕТ МАКСИМУМ ДО 240 МЕСТА. За справка, в София концертът е проведен в Камерна зала „България" със 150 места, в Пловдив в залата на Музикалната академия със 100 места. Единствените изключения са за Плевен и Габрово, където залите са съответно с 300 и 280 места. Очаквано, желаещите да посетят концерта десетократно надвишават капацитета на залата. Това обстоятелство наложи организаторите да помолят импресариото да предостави пропуски, за да се регулира присъствието.

 На 11 януари Община Габрово получи 240 флаери -„пропуски".

 Община Габрово поднася своите извинения на всички граждани, които няма да имат възможността да са сред присъстващите в залата. Община Габрово удовлетвори волята на изпълнителите - дарители: концертът да бъде безплатен, да се състои в камерна зала с капацитет максимум до 240 места и да бъде подарък за постоянната публика на Габровски камерен оркестър.