телефонни измами
телефонни измами / ThinkStock/Getty Images

Посредник в телефонни измами получи присъда от четири години лишаване от свобода първоначален общ режим. Състав на Районен съд-Габрово с председател съдия Денев призна подсъдимите Н.Н. за виновен в това, че: "през периода 18 октомври – 14 ноември 2016 г. в Габрово, при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у пет лица от Габрово, че участват в полицейска акция за залавяне на престъпници, за което е необходимо да предадат пари и златни накити, които в последствие ще им бъдат върнати, и с това причинил на посочените лица имотна вреда в големи размери - 56 056 лева."

Двама габровци оставили хиляди левове до контейнер

Подсъдимият бил посредникът, който вземал парите от потърпевшите, заделял малка част за себе си, а останалата по-голяма част от сумите оставял на указани му по телефона места.

Мъж от село Брънеци измъкнал 50 000 лв. от възрастни хора чрез телефонни измами

Съдът уважи изцяло предявените от трима от пострадалите граждански искове, като осъди Н.Н. да им заплати обезщетения за причинени от деянията имуществени вреди в размер на общо 53 694,56  лева.

Домоуправителите се хвърлят в борбата с телефонните измамници

Подсъдимият бе осъден да заплати в полза на държавата сумата от 1 550 лева – равностойност на придобитото от него в резултат на посоченото по-горе престъпление.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд-Габрово в 15-дневен срок.