Снимка:
Снимка: / Община Габрово
Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова е заявила, че основните типове социални услуги трябва да се развиват и на общинско, и на областно нива, а строго специализираните следва да останат на национално ниво. За първи път в Закона за социалните услуги се регламентират т. нар. интегрирани услуги, а възможностите за въвеждане на допълващи стандарти биха решили много от специфичните случаи на лица с по-особени заболявания.

Зам.-министър и кмет участват в „Открит урок“ под надслов „Влез в света на другия“

Русинова е говорила на среща със структурите на социално подпомагане и представителите на всички социални услуги, предоставяни на територията на община Габрово. 

Зорница Русинова: „Социалната политика не е абстракция”

Основната тема на провелата се дискусия е била социалната политика и свързаното с нея законодателство, продължаването на Споразумението, което Агенцията за социално подпомагане подготвя във връзка с предоставянето на услугата личен асистент, прилагането на новия Механизъм за личната помощ, обсъждане на критерии при планиране на социалните услуги при формиране на бъдещата социална карта, функционирането на хосписите, центровете за настаняване от семеен тип, домовете за възрастни с тежки физически увреждания.

След дискусията са посетени част от услугите, предоставяни в комплекса, намиращ се на ул."Ивайло" 13 в Габрово.