Общината дава подслон и храна на 17 бездомници в мразовитите дни и нощи
Общината дава подслон и храна на 17 бездомници в мразовитите дни и нощи / Габрово ДНЕС

В мразовитите дни и нощи 17 бездомници намират подслон във временния приют на Общината, пише вестник Габрово ДНЕС.

Според изданието, с подкрепата на институции и неправителствени организации те имат топло легло, баня, храна, тоалетни принадлежности, вещи от първа необходимост. Общината е в състояние да приеме още трима човека в приюта.

Имената на бездомниците се подават от службата за социално подпомагане. "Списъкът на хората, потърсили подслон е почти същия като миналата, и по-миналата година. Познаваме ги всички, знаем историите им. В топлите месеци живеят по улиците, а през зимата - в приюта. На много от тях сме предлагали настаняване в подходящи домове, защото доста от тях имат увреждания. Обикновено отказват или ако бъдат настанени, не след дълго бягат оттам. Предпочитат да живеят по улиците", коментира Радостина Братованова, директор на Териториалната служба за социално подпомагане.

Още повече я тревожи фактът, че все по-млади хора предпочитат да живеят като бездомници, отколкото да си намерят работа и да живеят нормално. С препечеленото, ако нямат дом, да си наемат квартира. Има и други млади хора с проблеми, но те се борят за по-добър живот, а не стават скитници, казва тя.

В приюта има немалко млади, между 20 и 30 години. Често скитничеството се предава по "наследство".

"Бащите на две от тези момчета също са бездомници, злоупотребяват с алкохол, впрочем единият почина. Сега и младите тръгват по техния път", допълва Братованова.

Веднъж, поели по волния път на скитничеството, повечето трудно се съгласяват да живеят под покрив. Като небезизвестният дядо Стефчо, който спеше пред църквата. След като упорито отказал помощ и да напусне "дома си", милостиви свещеници му осигурили завивки. Въпреки всичко социалните с огромни усилия и съпротива от негова страна, успели да го настанят в дом в Трявна. След два месеца той ...починал, поне на бели чаршафи и в топло легло.

Има несретници, които и сега, в лютите студове, отказват да влязат в приюта въпреки многократните предложения на институциите.

Известен клошар, който за известно време се бе приютил с кучето си в тоалетната на автогарата, категорично отказва подслон в приюта. Първоначално твърдял, че без кучето си никъде не тръгва, съгласили се да иде с него в приюта, но той пак отказал.  През деня дреме по пейките в градинките, и зиме, и лете скрит под качулка. Вечер се приютява на автобусна спирка, цяло чудо е как оцелява при сибирските температури нощем.

"Многократно сме му предлагали помощ, да го настаним в приюта. Загрижени граждани ни звънят с апел да му помогнем.  Няколко пъти лично кметът му праща автомобил да го прибере на топло, но той категорично отказва. Насила не можем да го пратим, безсилни сме. Когато един човек не желае сам да си помогне, никой не може да му помогне. Няма какво и институциите да направят, той не е под запрещение, за да го настаним насила в дом. Още е в трудоспособна възраст, и пенсия не може да вземе. Той говори доста интелигентно, значи може да преценява и да мисли. Всеки сам взема решения за собствения си живот и здраве. Вече си мисля, че цели с действията си да предизвика съжаление. Милостиви хора му дават храна, пари, които веднага изпива", коментира Братованова.

Иначе съдбата на бездомника не е лека. Макар, че пак сам да си е причинил бедите. Родителите оставили на него и сестра му няколко имота. Тя станала жертва на измама от цигани и останала без дом. Той си продал жилището и изпил парите. Лекувал се е за алкохолизъм, но явно не е помогнало. Сестра му била с психични проблеми, загинала нелепо през нощта, падайки в ров на улицата. Била употребила значително количество алкохол.