снимка:
снимка: / Община Севлиево
Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Севлиево проведе своето редовно заседание. На него бяха представени мерките, които Общината предприема за превенция на детската престъпност в града и селата.

От местната комисия в Община Севлиево представиха справка за образуваните и проведени възпитателни дела и анализ на противообществените прояви на малолетните и непълнолетните през първото полугодие на 2019 г.

Детската престъпност се увеличава, семейството приема проблема безотговорно

„В МКБППМН са получени 18 сигнала за образуване на възпитателно дело, 8 са били те през 2018 г., а година по-рано проявите са били 26. Забелязва се сериозен ръст спрямо предходната година, но нивото остава малко по-ниско в сравнение с предходните две“, обясни Ваня Русчева, секретар на МКБППМН. От данните стана ясно, че до края на юни са разгледани 19 възпитателни дела, Районна прокуратура Севлиево е изпратила 10 преписки за образуване на възпитателни дела. За същия период на миналата година делата са били четири.

Отчетен е и ръст на противообществените прояви, извършени от малолетни. „Запазва се ниският брой на деянията с агресия и насилие, забелязва се увеличаване на употребата на психоактивни вещества през последните години. В също време остава висок броят на кражбите, извършвани от малолетни и непълнолетни“, заяви в отчета си Русчева. Тя припомни и мерките, които местната комисия към Община Севлиево е предприела като превантивна дейност. През лятото от комисията са предвидили редица занимания за подрастващите - вече успешно премина лекцията за трафика на хора с прожекция на филм, предстоят поредната кампания „Мама, татко и аз“ и инициативи от програмата Лято‘2019. Консултативният кабинет при комисията също продължава своята дейност.

„Констатациите в отчета очертават реалната обстановка и неслучайно дейностите на местната комисия са насочени към превенция, към дейности за подпомагане смисленото прекарване на свободното време на подрастващите“, заяви инж. Красимира Йорданова, председател на МКБППМН и заместник-кмет на Община Севлиево.

Приоритетите в работата на полицейските звена

Инспектор Катерина Иванова от Детската педагогическа стая към Районно управление - Севлиево представи състоянието на детската престъпност в Общината през първата половина на 2019 г.  „Обстановката по отношение на извършени престъпления и противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица бе сложна, изпълнена с двойно повече прояви спрямо същия период на 2018 г.“, заяви Иванова. „Това се дължи на поредица от прояви на група младежи, които в резултат на липсата на контрол от страна на родителите, сложните вътрешносемейни взаимоотношения и чувството за безнаказаност, извършиха редица кражби и увреждане на имущество. Въпреки непрекъснатите срещи и поредицата от мероприятия с тях за коригиране на поведението им, те продължават с проявите си. Интензивната работа с тях продължава до постигане на търсения резултат“, обясни инспектор Иванова. Според данните от началото на 2019 г. на отчет са водени 21 малолетни и непълнолетни деца.

„Всъщност голяма част от образуваните и разгледани в комисията възпитателни дела са за едни и същи малолетни и непълнолетни лица, извършили серия от противообществени дела“, констатира инж. Йорданова.

По време на заседанието бе направен отчет за работата и на помощните органи към МКБППМН за първото шестмесечие на 2019 г.