Областният управител оспорва решение на Общински съвет Дряново
Областният управител оспорва решение на Общински съвет Дряново / netinfo

 

Областният управител Мариян Костадинов със своя Заповед  е оспорил като незаконосъобразно Решение № 311 от 30. 07. 2009 г. на Общински съвет - Дряново и е отнасъл спора по компетентност до Административен съд - Габрово.

С оспореното решение Общински съвет - Дряново е задължил кмета на общината при назначаване на комисия за провеждане на процедура за обществена поръчка да включва в нейния състав поне двама общински съветника по предложение на председателя на Общински съвет - Дряново.

Мотивите на Областния управител за сезиране на Административен съд са, че Общински съвет - Дряново не притежава качеството на възложител, респ. същият не е компетентен орган да определя състава на комисиите за провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки. Според Закона за обществените поръчки Общинският съвет не попада в кръга на възложителите на обществени поръчки. Териториален орган на изпълнителната власт е кметът на общината и като такъв той има качеството на възложител на обществени поръчки.

Със заповед от 07 август 2009 г. оспореното Решение беше върнато от Областния управител за ново разглеждане от Общински съвет - Дряново, но в законоустановения 14-дневен срок то не е преразгледано. Това дава право на административния орган да отнесе повдигнатия спор за разглеждане от Административния съд, като в случая Областният управител е поискал решението да бъде отменено като незаконосъобразно, но е изтъкнал и аргументи за прогласяване на нищожност.