Заседание на Областния съвет за развитие
Заседание на Областния съвет за развитие / Областен управител Габрово
Област Габрово е сред водещите икономически центрове в страната, това е обявено по време на заседание на Областния съвет за развитие към институцията Областен управител. В него вземат участие представители на общините от региона, работодателски и синдикални организации. На заседанието на Областния съвет за развитие е посочено, че Габрово-Севлиево е идентифициран  като един от 20-те икономически центъра на страната.

„Идеал Стандарт - Видима“ отбелязва 25 години

 
„Положителна тенденция се наблюдава и по отношение на безработицата. В три от общините нивата й са по-ниски спрямо средното за страната.  Остава устойчивата демографска тенденция на намаляване на населението”, се казва в съобщение на пресцентъра на Областния управител, разпространено след заседанието на Областния съвет за развитие, където е представена информация за резултатите от междинната оценка на Областната стратегия за развитие на област Габрово за периода 2014-2020 г. Тя включва оценка на първоначалните резултати от изпълнението, степента на постигане на съответните цели, ефективността и ефикасността на използваните ресурси, както и изводи и препоръки за изпълнението на Стратегията за периода до 2020 г. 
 
Квалификацията и преквалификацията са ключови за развитието на нашата икономика

Остава устойчивата демографска тенденция на намаляване на населението.
В междинната оценка се посочва още, че са налице непланирани ефекти от развитието на региона – подобряването на социално-икономическите показатели в община Трявна ограничават възможностите за достъп до финансиране от планираните източници. Друг специфичен извод посочва като недостатък липсата на адекватна инфраструктурна свързаност през Стара планина, което възпрепятства връзките между икономически активните територии от двете страни на планината и на практика ограничава потенциала им за растеж.

Министър Нанков: „Тунелът под връх Шипка е жизненоважен“ 
 

Западен обходен път с тунел под Шипка
ПП ГЕРБ

По време на заседанието членовете на съвета, които са представители на общините от региона, работодателски и синдикални организации обсъдиха и одобриха още Междинен доклад за изпълнение на Областната стратегия за развитие на област Габрово за периода 2014 – 2020 г.; Актуализиран документ за изпълнение й; Годишен мониторингов доклад за 2017 г. за изпълнение на Областната стратегия за развитие на социалните услуги 2016-2020 г.