Квалификацията, преквалификацията, допълнителните знания и умения са ключови за развитието на нашата икономика
Квалификацията, преквалификацията, допълнителните знания и умения са ключови за развитието на нашата икономика / Областен управител Габрово

Областният управител Невена Петкова откри работна среща на тема „Придобиване на умения за анализиране и програмиране на областната политика за учене на възрастни“. Двудневният семинар е за членове на Областната координационна група за учене през целия живот и се провежда в Габрово - като пилотна област.

„За мен като Областен управител е важно да съдействам за осигуряване на условия за разработване и прилагане на политиката за учене на възрастни на областно ниво, а лично като гражданин на Габрово – инициативата е важна за популяризирането на възможностите, които всеки би могъл да ползва, за да развие собствените си умения и знания и да получи по-добра реализация.“ – каза в приветствието си към участниците в семинара Невена Петкова и изрази увереност, че съвместните усилия на институциите ще да доведат до прилагане на ефективна система за координиране на всички заинтересовани страни за осигуряване на съгласуваност и ефективност на политиката за учене на възрастни на национално, областно и местно ниво.

„Ученето през целия живот не случайно е сред европейските приоритети. Живеем в динамично време, в което миграцията и урбанизацията са често срещани процеси. В същото време,  демографската ситуация чертае все по-лоши прогнози -  това неминуемо налага хората на по-зряла възраст да бъдат все по-адаптивни и да се включват активно в различни сфери на дейност. Квалификацията, преквалификацията, допълнителните знания и умения са ключови за развитието на нашата икономика.“ – каза още в изказването си областният управител.

По време на семинара представители на Министерството на образованието и науката ще презентират какво е състоянието на сектора за учене на възрастни в България и в отделните области, кои са основните показатели за измерване на напредъка в сектора, каква е същността и структурата на областната програма за развитие.