Новости за самоосигуряващите се български граждани, пребиваващи дълго в чужбина
Новости за самоосигуряващите се български граждани, пребиваващи дълго в чужбина / Дарик Габрово, архив

Нова разпоредба на Закона за здравното осигуряване влиза в сила от 1 януари 2012 г., информират от НАП. Съгласно нея българските граждани, които са длъжни да осигурявят себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция по приходите.

Лицата, които са напуснали страната преди 31 декември 2011г. и не са подали предварително заявление, могат да подадат заявлението в срок до 31.декември 2012г. Към заявлението лицата прилагат декларация по образец, изготвена от НАП, за датата на напускане на страната.

 Заявлението и декларацията се подават в компетентната териториална дирекция на НАП лично, чрез упълномощено лице, по пощата или по електронен път чрез използване на квалифициран елекронен подпис на подателя - уточняват от офиса на НАП - Габрово