Награждават Община Габрово в Световния ден на географските информационни системи
Награждават Община Габрово в Световния ден на географските информационни системи / Дарик Габрово

 

Община Габрово ще бъде отличена за високи постижения в прилагане на географските информационни системи (ГИС), по случай 12-ия Световен ден на ГИС. Церемонията по награждаването ще се състои на 17 ноември от 18.30 часа в Централния военен клуб в София, съобщават от местната администрация.

С проект по Оперативна програма „Административен капацитет", стартиран преди година, Община Габрово си постави за цел да подобри качеството на административното обслужване на гражданите и бизнеса в областите кадастър, устройство на територията и общинска собственост.

Чрез въвеждането на геoбазирана информационна система се дава възможност да се оптимизира управлението на информацията и нейното адекватно разпространение по електронен път, като съвременен метод за взимане на информирани управленски и оперативни решения. Системата обхваща с наличните данни територията на град Габрово и общината, но може да обработва и съхранява данни в неограничен обхват.

Тази година Световният ден ще се проведе под патронажа на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. На събитието ще присъстват още министър Нона Караджова, кметове и ръководители на държавни и частни организации.

В общинската администрация обаче все още няма специалист, който да се занимава с управлението и поддръжката на  Географската информационна система (ГИС), както и системата за управление на общинската собственост. От институцията информират, че се търси младши експерт в дирекция "Устройство на територията"като неговите задължения ще бъдат, свързани с ГИС.   

Кандидатите трябва да имат завършено висше образование в областите на математиката, информатиката, географията, геодезията, както и специалности предполагаща инженерна експертиза (механика, електротехника, информационни технологии и др).


Подробна информация може да се намери на интернет страницата на Община Габрово в раздел "Полезна информация", подраздел "Кариера".