Изложба
Изложба / музей Дом на хумора и сатирата
Четири средни специализирани художествени училища по приложни изкуства към Министерството на културата и членове на асоциация „Луди млади“ откриха впечатляваща представителна изложба с творби на свои възпитаници в Дома на хумора и сатирата на поредния Весел четвъртък.

Това са: Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ - Троян, Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян и Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ - Сливен.

ДХС
музей Дом на хумора и сатирата


Посетителите на изложбата се насладиха на прекрасните експонати на художествена дърворезба, иконопис и интериорен дизайн, изработени от тревненските възпитаници, образци на традиционната и модерна керамика и рекламната графика на възпитаници на училището в Троян, мода и художествена тъкан, рекламна графика и иконопис от училището в Сливен, моден дизайн и рекламна графика от възпитаниците на гимназията в Смолян.

ДХС
музей Дом на хумора и сатирата

В приветствието си към дошлите директорът на Дома на хумора Маргарита Доровска подчерта, че в момента, когато голяма част от стоките и продуктите не са произведени в България, е изключително важно да показваме ценността на занаятите и на талантливите умения на майсторите на художествените произведения. Директори и преподаватели от средните училища представиха учебните заведения и специалностите, в които обучават учениците си.
 

ДХС
музей Дом на хумора и сатирата


В унисон със запазването на националната идентичност и традиции, показани в изложбата, откриването й беше съпроводено с вълнуващи изпълнения на две родопски гайди. Инициатор, организатор и „двигател“ на изложбата, директорът на „Тревненска школа“ Орфей Миндов подчерта, че мисията на „Луди млади“ и художествените училища е много сериозна и отговорна.

Източник: вестник „100 вести"