Невена Петкова
Невена Петкова / Областен управител Габрово

Приемете най-искрените ми поздравления за една успешна и ползотворна Нова учебна година, мили първокласници, ученици, учители и родители.

Вероятно всички ние днес си пожелаваме едно и също – годината да е изпълнена с много нови очаквания и вяра, че ще постигнем повече в нашето развитие, защото именно Вие и Вашите натрупани знания сте нашето бъдеще.

Вярвам, че енергията Ви, млади хора, е наш национален приоритет и ресурс, който трябва да бъде подкрепян и развиван, защото той е най-успешната инвестиция и сигурна гаранция за просперитет на нацията ни. Сигурно някои от вас ще кажат, че ние възрастните лесно говорим така и преминали през целия този етап не си даваме сметка за предизвикателствата, пред които се изправяте и трепетите Ви. Но все пак знайте, че всички възрастни някога сме били първо деца. А какво искат да чуят онези, които прекрачват училищния праг на 15 септември – това попитах група деца, които вкупом ми отговориха „Пожелайте ни ваканция!“. Това ме накара да се замисля, че ще е прекрасно ако успеем да превърнем училището наистина в желана територия за всички, времето отредено за учене да е прекарано пълноценно, но да е приятно, както ваканцията. Направете така, че ученето да е като детска игра, от която всички вие ще излезете образовани, грамотни млади хора. Това ще разкрие пред Вас нови хоризонти и възможности да реализирате своя потенциал. Ще ви даде възможност да бъдете пълноправни членове на обществото, към което принадлежите, да разбирате, общувате, създавате…

Уважаеми учители, убедена съм, че е изключително трудно и отговорно да водите и наставлявате нашите деца в най-важната част от житейския им път, а именно началото, когато се формират ценности, идеи, виждания, когато се гради характер. Зная, че е все по-трудно да пробудите жаждата за знания , но съм убедена, че всичко това може да го направи единствено човек с голямо сърце, пълно с любов и всеотдайност към българските ученици.

Пожелавам Ви търпение и вяра и Ви благодаря, че въпреки трудностите на нашето време, се грижите за образоваността на нашите деца.

На добър час през новата 2017/2018 година!

НЕВЕНА ПЕТКОВА
Областен управител на област Габрово