Цар Фердинанд обявява българската независимост с Манифест на 22 септември 1908 г.
Цар Фердинанд обявява българската независимост с Манифест на 22 септември 1908 г. / Източник: Централен Държавен Архив
Днес се навършват 109 години от обявяването на независимостта на България.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

В манифеста, който е прочетен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, се обявява, че България е независимо Българско царство и се призовава този акт да намери одобрението на Великите сили (това са Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Русия - държавите, които не позволяват създаването на младата българска държава на Берлинския конгрес през 1878 година).

Самият Фердинанд се самообявява за цар на българите, възстановявайки титлата на българските монарси от Първото и Второто българско царство. След прочитането на манифеста е отслужен молебен за благоденствието на българската държава.

В Дряново програмата по отбелязване на Българската независимост започва в 10:00 часа на площад "Свобода". Предвижда се литературно-музикална композиция, с участието на деца от класа по народно пеене „Лазара“ към Сдружение „Анна-фолкарт“, с ръководител Ана Борисова  и  ученици от СУ „Максим Райкович“ – Дряново. След това ще бъдат поднесени венци и цветя.

С поклонение пред Паметника на Свободата в 10:30 часа на 22 септември Община Севлиево ще отбележи 109-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Под съпровода на Севлиевската духова музика ще бъдат поднесени венци и цветя - в знак на признателност пред великото дело на предците ни.

 Честването в Трявна ще се проведе в Славейкова къща:
 
10:20 ч. Озвучаване с родолюбиви песни и маршове;
10:30 ч. Поздравление по случай празника;
10:35 ч. Програма на ученици от СУ „Петко Р. Славейков“ и деца от класа по народно пеене при НЧ „Пенчо Славейков 1871“;
10:45 ч. Поднасяне на цветя;
 21:00 ч. Спектакъл „Звук и светлина” – площад „Капитан дядо Никола”.

По повод 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България, на 22 септември от 11.00 часа на откритата сцена на ул. „Радецка”, оркестър „Габрово” с диригент Николай Венков ще поздрави габровци и гостите на града с празничен концерт – народна музика.