Музеите - пълноценен начин за образование и развлечение на деца и родители
Музеите - пълноценен начин за образование и развлечение на деца и родители / netinfo

„Открий какво умееш“, музеен детски кът бе създаден в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”. Организатори и партньори са екипът на музея, Департамент Археология на Нов български университета и фондация „Америка за България“. Официални гости на събитието бяха Таня Христова, кмет на Община Габрово и Ценка Йонкова, зам.-областен управител на Област Габрово.

Детският кът ще работи от 10:00 ч. до 15:00 ч. и предлага достъпно и атрактивно научна информация,  а децата ще бъдат провокирани да учат със забавни игри и задачи.

Деца от 4 до 12 години вече направиха глинен съд, тъкаха на стан, включиха се в  традиционни народни игри от времето на техните баби и дядовци.

"Основната идея на създателите на Детския кът е да покажат, че всеки от нас има свои специални умения и откриването им ни прави щастливи. Вярваме, че запознаването с традиционните занаяти и народни традиции ще дадат увереност на децата в собствените им  възможности“, споделя Росица Бинева, уредник в АЕК „Етър”.

Този модерен формат на съществуване на специализирани експозиции за деца не само ги обучава и забавлява нестандартно. Той e привлекателен и за родителите, които ще открият едно различно лице на музеите,  пълноценен начин за прекарване на свободното време заедно със своите деца и нови възможности за тяхното образование и развлечение, е мнението на екипа на АЕК "Етър".