/ Музей Дом на хумора и сатирата
Музеят на хумора и сатирата открива есенния изложбен салон с експозицията "Обезглавявания" на световноизвестния художник Николай Панайотов. Вернисажът е на 11 октомври от 18:30 ч. Това съобщи Светлана Михайлова от музея.

По думите й Домът на хумора и сатирата дава на прочутия в цял свят български художник пълна свобода какво да бъде представено в изложбата. Авторът е посочил, че публиката ще види творби, които не са излагани в комерсиалните галерии в България и в чужбина.

Малко по-рано, от 16:00 ч., Николай Панайотов ще води майсторски клас с даровити деца от Габрово.

Изложбата на Николай Панайотов е сбор от различни посоки на търсене и серии произведения, създадени в различни периоди и места. Те носят и собствени обезглавявания, за да няма авторът задръжки и вярност към стил, техника и форма, към някакво общо тяло, от което да е зависим, посочи Михайлова. По думите й в много от тях има ирония и сарказъм, такъв, какъвто тече и стимулира състоянието на загубване на главата - важно условие за едно произведение на изкуството.

Николай Панайотов е роден в София през 1956 година. Живее и работи във Франция и България. През 1983 година завършва Националната художествена академия, катедра "Стенопис". От 1980 до 1992 рисува стенописи в България, във Виена и Париж.

Показва самостоятелни изложби в галерия "Шипка" 6, Софийска градска художествена галерия, Френския културен институт в София, Националната галерия, на Аполония в Созопол, в галерия "Мисията" към Министерството на външните работи, в Градската художествена галерия - Благоевград, в частните галерии "АТА Център", "Райко Алексиев", "Ирида", "Видима" (Севлиево), "Green Cat", "Юзина", "Индустриална", "Нюанс", както в многобройни галерии в чужбина, между които Gallery 88 (Люксембург), Gallery Richard Treger, Gallery Rolf Ruckert и Gallery Pierre Michel D. /Париж, Франция/ и др.

Изложбата може да бъде посетена до 2 февруари 2020. На откриването в петък ценителите на изкуството на Николай Панайотов могат да закупят оригинални рисунки миниатюри с автограф от художника.
БТА