Мобилно приложение ще предлага информация и триизмерни снимки за района от Градище до Боженци
Мобилно приложение ще предлага информация и триизмерни снимки за района от Градище до Боженци / VBOX7

Мобилно приложение ще дава информация за района от местността Градище до село Боженци с всички екопътеки, разположени там. Системата ще предлага данни за видовете растителност, надморска височина, забележителности. Приложението ще показва триизмерни снимки, проследяване в реално време, любопитни факти за местностите.

Планирано е разширяване на съществуващата геоинформационна система /ГИС/, което ще допринесе за по-добро управление и мониторинг на зелените площи и парковете. Предвижда се внедряване на ГИС в парковете „Маркотея", „Колелото" и „Баждар".

Таня Христова представя Географската информационна система на Габрово

Планира се разработване на план за действие в критични ситуации при високи или ниски температури, наводнения и други бедствия. Целта е да се повиши адаптацията към промените в климата, за да се намалят негативните последствия. Ще се създаде и стратегия за обогатяване на природния капитал и местата за отдих в градски зелени зони и крайградски гори.

Сумата, която ще вложи Община Габрово в тази инициатива е 116 484,69 евро. Тя би се осъществила, ако бъде одобрен международния проект „По-устойчива градска среда чрез внедряване на природно базирани решения" с водеща организация - гръцката Община Драма.
Участие са заявили още Техническият университет в Атина, Община Гостивар от Македония, Агенцията за градско развитие от кипърския град Ларнака и Община Корча от Албания. Общата стойност на финансирането е 764 043,78 евро.