Много ярка комета преминава през небето над България навръх Ивановден
Много ярка комета преминава през небето над България навръх Ивановден / Thinkstock/Getty Images

Много ярка комета преминава през небето над България навръх Ивановден. Това каза за Дарик директорът на обсерваторията „Рожен" Николай Петров.

Кометата Лавджой ще премине днес максимално близо до Земята - на разстояние от около 70 млн. км. Това означава, че кометата ще бъде в най-ярката си фаза и ще може да бъде наблюдавана с бинокъл или малка телескопична тръба, обясни Петров.

Уникалното природно явление би се наблюдавало трудно с невъоръжено око заради силната ярка светлина на Луната, която на 5-ти януари премина във фаза Пълнолуние.

Кометата Лавджой се очаква да бъде една от най-ярките комети, които ще бъдат наблюдавани в небето над България за цялата 2015-та година.

Освен уникалната комета, настоящата година ще предложи на любителите на звездите и планетите нещо повече от обичайните метеорни дъждове.

На 20 март ще има пълно слънчево затъмнение, което от България ще се вижда частично. Между 40 и 50% от слънчевият диск ще бъде закрит от Луната около обяд българско време, обясни директорът на обсерваторията.

Друго впечатляващо явление ще бъде пълното лунно затъмнение на 28 септември, което ще може да бъде наблюдавано от територията на България.