Община Севлиево
Община Севлиево / DarikNews.bg, архив
 Колоритни фестивали, театрални спектакли и изложби е подготвила Община Севлиево в културната си програма за месец април. Освен националния фестивал „Семе българско“, общината е планирала редица изложби и мероприятия като част от тях са свързани и със светлия християнски празник Великден.

Специално внимание е отделено и на децата и младежите, които ще могат да покажат своите заложби или да открият нови такива.

Важен акцент в програмата са и Европейските дни на художествените занаяти, които ще се проведат в Историческия музей в Севлиево. Очаквайте и неповторимите постановки на Камен Донев, Филип Аврамов, Мариан Бачев и Иво Сиромахов.

Севлиево става дом на семената на 20 април

Месецът започва с шоу програма с участието на актьора Филип Аврамов и Севлиевска духова музика в Дена на шегата от 18:30 ч. в ДК „Мара Белчева”, а входът е свободен.

Патронният си  празник  Детски комплекс  „Йовко Йовков”, гр.Севлиево ще отбележи на 2 април от 10:30 ч., а на следващия ден от 19:00 ч. в Дом на културата „Мара Белчева“ гледаме „Работно време“ - спектакъл на Драматичен театър - Пловдив под авторството и режисурата на Камен Донев.  

На 5 април (петък) в Историческия музей в Севлиево ще бъдат отбелязани Европейските дни на художествените занаяти с ден на отворените врати в Архитектурно-възрожденски комплекс „Дандолови къщи“, изложба „Красивите престилки на нашите баби“, работилничка по тъкане на вертикален стан  с децата от ДГ“Щастливо детство“, демонстрации със съдействието на НЧ „Отец Паисий – 1922“, с. Богатово, плетене на една кука и плетене на традиционен чорап на пет куки. Началото е в 10.:30 ч. в АВК „Дандолови къщи”.

На 8 април (понеделник) в Народно читалище „Развитие – 1870“ в 10:00 ще се изиграе спектакълът на Детски театрален състав при читалището „Жълтото око“. Същият спектакъл в същия час най-малките могат да гледат и на 15 април.

Благотворителен базар „Цветни детски мечти" в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми

Изложба „Ген.Никола Генев – освободителят на Източните Родопи“ по повод 85 години от кончината му  ще бъде открита на 12 април (петък) в Хаджистояновото училище.

Любителите на изкуството ще могат да видят изложба - живопис и скулптура на Ненчо Русев. Откриването е на 16 април (вторник) в 17:30 часа в галерия „Видима“.

В същия ден гледаме и „Операцията” от Иво Сиромахов – спектакъл, с участието на Орлин Горанов, Мариан Бачев, Миглена Стоева и Тони Минасян. Началото е 19:00 ч., мястото -  Дом на културата „Мара Белчева”, а билети могат да бъдат закупени на място.

На „Лазаровден в Дандоловите къщи“ с възпитаници на ДГ „Слънце“ ще се радват севлиевци на 18 април (четвъртък) от 10:30 ч., АВК „Дандолови къщи”.

От 20 - 21 април ще се проведе традиционния национален фестивал „Семе българско” - Севлиево’2019.

Последните дни от април са посветени на изкуство - 23 април (вторник) от 17:30 часа в ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ ще бъде открита изложба - живопис на Росен Дончев, а на 25 април (четвъртък) в Хаджистояновото училище се открива изложбата  „Поетът с ватенката“ по повод 60 години от кончината на Пеньо Пенев.