И в понеделник жълт код заради поледици в Габровска област
И в понеделник жълт код заради поледици в Габровска област / Дарик Габрово, архив


През нощта времето над страната ще бъде облачно. Ще има слаби валежи, предимно от дъжд и на места, главно в Северна България, ще има поледици. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, по морския бряг - между 2 и 5° над нулата.

В понеделник времето ще остане предимно облачно. Ще има валежи - в западната част на Северна България и планините от сняг, в останалата част от страната от дъжд. Максималните температури ще са между минус 1° и 4°, в югозападните и крайните източни райони до 6-7°.

Жълт код заради очаквани поледици е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, София-град, София-област, Перник и Кюстендил.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца и през деня слабо ще се повиши.

В планините ще бъде облачно, а високите части ще са и в мъгла. В ниските части ще вали дъжд, над 1200-1300 м сняг. Ще духа слаб до уверен вятър от изток-североизток, по най-високите върхове на Рила и Пирин от северозапад. Максималната температура на 1200 м ще достигне около 3°, на 2000 м - около минус 2°.

Над Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Ще духа до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 6 и 8°. Температурата на морската вода е 6-7° на север и 9° на юг, вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Във вторник ще е облачно, с превалявания - в Западна България и в планините от сняг, в източните райони - от дъжд; там ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите ще останат почти без промяна. В сряда вятърът ще се усили, особено в Източна България. Преваляванията ще продължат, по-значителни ще са в югоизточната част от страната. Дъждът почти навсякъде ще премине в сняг. Температурите ще се понижат.