В галерийното пространство на Дружеството на бургаските художници ще бъде експонирана изложба на Станислав Лазаров
В галерийното пространство на Дружеството на бургаските художници ще бъде експонирана изложба на Станислав Лазаров / netinfo

Художници рисуват сред тишината и красотата на Боженци. Пленерът, организиран от  Художествена галерия ,,Христо Цокев” Габрово и Съюза на българските художници (СБХ) - София, започва през 1975 г. Няколко прекъсвания бележат историческият му път.

Граници в концептуалното или изразно отношение няма. СБХ предоставя базата си в Боженци. На художниците се осигуряват две платна с размери 50 см. на 60 см., и 40 см. на 40 см., маслени и акрилни бои. Две от картините на авторите ще обогатят фондовете на СБХ и Художествената галерия.

Поканени за първо участие в пленера са пет нови, интересни автори от различни поколения с участия в национални и международни изложби, членове на СБХ. От тях три художнички, възпитаници на Академията за модерно изкуство „Жул Паскин” в София от класа по живопис на проф. Николай Майсторов. Те имат участия в съвместни проекти: Райна Стоймирова (1971), Елица Стоянова (1970) и Албена Щениовска - Еглофф (1968), която е с българско и френско гражданство. Тази година те са представили свои творби в изложбата „Николай Майсторов и ученици” в Национална художествена галерия „Квадрат 500” София.

Петър Тепсизов (1969)  е председател на представителството на Съюза на българските художници в Ямбол. Той е завършил Художествена академия в Оренбург, Русия и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий’’, факултет „Изобразително изкуство”- живопис.

Божидар Мечев (1946) е габровец. И той е възпитаник на ВТУ „Св. Св Кирил и Методий”, факултет „Изобразително изкуство” – графика. Тази година той спечели наградата на Община Габрово по случай Празника на Габрово.

Към групата на пленера се присъедини и Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев”. След завършване на този пленер, създадените творби ще бъдат показани в изложба на 21 август от 17:30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев”.