Снимка: Ваня Донева
Снимка: Ваня Донева / Ваня Донева представи музей „Етър“ на научен форум в Сърбия
Главният уредник на музей „Етър“ Ваня Донева бе единствен български участник в научен форум, проведен в сръбския музей на открито Старо село Сирогойно. Презентацията на Ваня Донева бе в 55 слайда, по повод 55 години от създаването на „Етър“-а, които се навършват през 2019-та.

Снимка:
Ваня Донева представи музей „Етър“ на научен форум в Сърбия

„Получихме поздравления от колегите във форума заради модерната визия на презентацията, съпътствана от раздадените допълнителни материали преди започването й. Участваха колеги, предимно реставратори, от Народния музей в Белград, Музея на науката и техниката, Белград, Градски музей Сомбор, от музеите в Нови сад и Сирогойно, Народния музей в Черна гора, Университетската библиотека "С. Маркович", Белград. Ние бяхме единствени участници от България. Включихме се по покана на д-р Александър Тодорович, организатор и модератор на колонията“, разказа главният уредник на музей „Етър“ Ваня Донева.

Снимка:
Ваня Донева представи музей „Етър“ на научен форум в Сърбия

През 1979 година в село Сирогойно е учреден музей на открито, в който са пресъздадени някои от най-типичните сгради за целия район. Днес музеят заема обширна площ, на която са намерили място и много обекти, предназначени за туристите. Тук се провеждат различни образователни програми, като лятното училище по рисуване, дървообработка и традиционни занаяти. Този музей, разположен в чудесна природна среда, е много популярен и е едно от любимите места за посещение на младежта.

Снимка:
Ваня Донева представи музей „Етър“ на научен форум в Сърбия