Географска информационна система ще се въвежда в Габрово
Географска информационна система ще се въвежда в Габрово / netinfo
Въвеждането на Географска информационна система е един от приоритетите на кмета на Габрово Томислав Дончев. ГИС представлява специален софтуер, който позволява събирането, съхранението и използването на различна информация по географски принцип. “Това са множество карти, всяка от които е с различно съдържание. Основното е кадастралната карта, върху която се наслагват няколко слоя информация- за пътища, подземна инфраструктура.

Съществува ГИС по медицински, социален и демографски признак, каза кмета на Габрово Томислав Дончев. Той и зам. кметът Инж. Савчев са провели срещи с различни държавни институции, фирми и неправителствени организации, свързани с въвеждането на географската информационна система в Габрово.

Проведена е и среща с Изпълнителния Директор на Агенцията по геодезия, кадастър и картография. На нея са обсъдени условията по обмена на актуални данни, които са нужни за функционирането на такава система. Проведена е и среща с представители на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения.