Габровска Община подкрепя самотно живеещи и хора с увреждания
Габровска Община подкрепя самотно живеещи и хора с увреждания / DarikNews.bg, архив

Габровската Община ще предоставя подкрепа на самотно живеещи и хора с увреждания,  които имат нужда от помощ в бита. Услугата „Социален асистент“ ще се финансира със средства от местния бюджет.

Досега помощ в домашна среда се осигуряваше на възрастни и деца чрез проект с европейско финансиране, който приключи в края на март тази година. Габровската община ще гарантира на нуждаещите се необходимата подкрепа, като ще я финансира от местния бюджет.

26 хиляди лева от фонд "Резервен" е сумата до края на годината, утвърдена от Общинския съвет. 9 асистенти ще полагат грижи и ще подпомагат самотно живеещи хора, възрастни и деца с увреждания. С европейския проект бяха обхванати последно 127 нуждаещите се. Сега ще се възползват значително по-малко - 36.

Услугата е почасова, като потребителите заплащат такса според броя на часовете през месеца. Подбор на желаещите да ползват асистент, както и на кандидатите за работа се извършва от общинското заведение за социални услуги. Помощ в ежедневието ще бъде осигурена от месец август.