Габрово се включва в европейската Нощ на литературата
Габрово се включва в европейската Нощ на литературата / netinfo

През 2015 г. за четвърти пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. Днес в 12 български града от 18:00 до 22:00 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година.

Габрово се включва в инициативата за трета поредна година. Събитието ще се проведе на 13 май от 19:00 часа на ул. „Радецка”.

Откъси от съвременни европейски автори пред публика ще четат зам.-кметът Нела Рачевиц, актьорът Светослав Славчев от ДТ „Рачо Стоянов” и приятели от театрална студия „Гаргара”, Велина Махлебашиева и Росица Кънева от Клуб на будителите, Мартина Груева от Община Габрово и вокалистките от любимата „Solar” – Мила и Моника.

Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България.

В нея влизат Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт и Чешки център. В инициативата участват Руски културно-информационен център, Културно информационния център на Република Македония,

Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио и „Аз чета“.

Останалите градове, които ще се включат в Нощ на литературата 2015 са Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

В международен план през 2015г. Нощта на литературата ще се проведе за девети път в десетки европейски градове. Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература посредством серия от публични четения.