Финансов контрольор ще следи управлението на приходите в общинската болница в Севлиево
Финансов контрольор ще следи управлението на приходите в общинската болница в Севлиево / Дарик Габрово, архив
Финансов контрольор ще следи управлението на приходите в общинската болница в Севлиево
58509
Финансов контрольор ще следи управлението на приходите в общинската болница в Севлиево
  • Финансов контрольор ще следи управлението на приходите в общинската болница в Севлиево

Финансов контрольор e назначен в общинската болница в Севлиево. Предложението е било на постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности и е одобрено от местните парламентаристи, уточни кметът на Общината д-р Иван Иванов. Той посочи, че общинските съветници са преценили, че въпреки усилията на управителя, част от дейностите по управление на финансите не стават ясни и това е довело до назначаване на финансов контрольор.

По думите на кмета основните мотиви за решението са тежкото финансово състояние на общинската болница, задълженията й за повече от 2 000 000 лв. и проблемите на работещите там  с изплащането на работните заплати, най-вече  на средния медицински персонал и на санитарите.

„Някои от тях  си получават заплатите с 4 месеца назад, някои - с три, трети - с два. Неколкократно направихме среща с управителя. Той представи на Общинския съвет една стабилизационна програма, но  въпреки това през следващите два месеца, които изминаха, проблемите продължават", уточни кметът. Той добави, че болницата има голям брой просрочени задължения, като по тях са направени погасителни планове и голяма част от сумите, които ежемесечно се получават от здравна каса, отиват за разплащане на стари задължения.

 „Така или иначе загубата за тази 1 година, като финансов резултат на болницата, е в рамките на 80 000 лв., което съпоставено с предишните години, е много по-малко. Това говори, че всъщност управлението е доста по-добро, но въпреки това недостатъчно, за да започнат да се покриват тези задължения в степен, която да освободи финансов ресурс работещите в лечебното заведение да получават нормално и навреме възнагражденията си", каза още д-р Иванов.

До две седмици новоназначеният финансист ще започне реално работа. Той ще следи за правилното разпределение и разходване на приходите в лечебното заведение, като периодично ще се отчита .