Европейски ден без загинали на пътя
Европейски ден без загинали на пътя / ОД МВР Габрово

Първи Европейски ден без загинали на пътя се провежда на територията на Европа на 21 септември, сряда. Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL и ще се осъществи като полицейска операция под наименованието EDWARD - European Day Without A Road Death.

Тя е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.

Анализ на пътната обстановка в Габровска област

Това е поводът и за специалното послание на Ейдън Рийд, президент на TISPOL:

"В началото на десетилетието постигнахме значително ограничаване на загиналите и тежко ранените при пътни инциденти, но през последните две години тази тенденция се промени. Особено важно е отново да съсредоточим вниманието си към усилията, необходими за постигане на целите на Европа 2020 - намаляване поне наполовина на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г. Уверени сме в тях, убедени сме, че усилията на правителствата могат да доведат до драстично намаляване на загиналите и ранените.

Вярваме, че с индивидуалния принос на всеки един от нас ще постигнем очаквания голям резултат.

Без жертви на пътя трябва да е нашата цел всеки ден, не само на 21 септември. Убеден съм, че операцията EDWARD може да има голям успех, независимо дали ще постигнем нулева смъртност в този ден, тъй като инициативата е достъпен начин да повишим вниманието по темата. Всеки ден около 70 човека загиват, други 370 са ранените по пътищата на Европа.

Нека всеки oт нас да поеме личен ангажимент за безопасно поведение, като си припомни следните правила и послания и се подпише под тях

На 21 септември всеки час ще следим дали успяваме да изпълним своя ангажимент. Ако в тези 24 часа успеем да постигнем нула жертви на пътя, ще можем и занапред. Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя.

Помислете как да намалите рисковете - ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона, докато сте зад волана.
Помислете за близките и приятелите си.

Намаляването на жертвите и ранените на пътя продължава да е приоритет.

Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби. Подкрепата на всеки е решаваща".