ЕС не бива да прави изключения във финансирането за отделни държави
ЕС не бива да прави изключения във финансирането за отделни държави / ГЕРБ/ЕНП

„Както всеки закон изисква равенство, така и европейските правила за еврофондовете трябва да се прилагат еднакво за всички държави-членки на ЕС“. С тези думи Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, се обърна към еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу.

Повод за изказването стана представеното от Европейската комисия предложение за изменение на регламента за еврофондовете с цел насърчаване на гръцката икономика.

Промените предвиждат изключения от общоприетите европейски правила за южната ни съседка чрез три мерки: завишаване на първоначалното предварително финансиране от евросредствата за периода 2014—2020 г., увеличаване на максималните ставки на съфинансиране и по-висок таван за плащания за оперативните програми в приключването на период 2007-2013 г.

Според Новаков, изключения само за една държава ще създадат неравенство и принципът на европейската солидарност ще бъде нарушен. „България винаги е подкрепяла еднаквото третиране на държавите-членки в ЕС, но чрез изключения не се решават проблеми, а по-скоро възникват нови“, заяви евродепутатът.

Той напомни, че кризата в Европа засегна и други държави, сред които и България, като повлия отрицателно на  заетостта, бизнеса и икономиката. Въпреки това, що се касае до работата с евросредства, страната ни се справя доста добре.

Новаков допълни, че за Гърция и за всички останали държави премахването на бюрокрацията, свързана с еврофинансирането, ще има по-добър ефект върху икономиката, отколкото откъслечни мерки за отделни държави. Именно цялостни реформи трябва да бъдат приоритет за Европейската комисия.