Дряново е първата община у нас, приключила проект за енергийна ефективност към Норвежката програма
Дряново е първата община у нас, приключила проект за енергийна ефективност към Норвежката програма / Dariknews.bg

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разгледа в Дряново обекти, които са включени в проект, свързан с повишаване на енергийната ефективност на общински сгради за социално-административни услуги. Една от целите е да се намалят емисиите от въглероден двуокис. В шест обекта са подменени отоплителните системи.

Газовият интерконектор ще е готов до края на есента

Един от обектите е сградата на Община Дряново, където е поставен нов котел с различно гориво. Сумата спестена от подобрената енергийна ефективност на шестте обекта ще бъде вложена в дейности с обществен интерес.

Теменужка Петкова подчерта, че Дряново е първата община, която е приключила изцяло проекта си за енергийна ефективност към Норвежката програма.

"Дряново е първата община, която така организира дейностите си, че успя да приключи в срок. Затова искам да ви поздравя и да видя на място как сте постигнали това", обърна се министър Петкова към кмета Мирослав Семов. Тя призова неговата администрация да се включи в новата възможност, която ще предостави министерство на енергетиката.

"Остава финансов ресурс, който ще бъде преразпределен към общини, които имат готовност с проекти за енергийна ефективност и ще се радваме Дряново да се включи", каза Теменужка Петкова.

Кметът Мирослав Семов насочи вниманието към два от домовете за хора със здравословни проблеми, където поради спецификата на заболяванията е добре да се търсят възможности за енергийно и друго обновяване.

Пред министър Петкова той представи региона на Дряново като отлично място за туризъм.

Семов разказа, че през 1930 година град Дряново е обявен за курортен център. Климатът тук предполага развитие на туризма, вливането на две реки озонира въздуха и го прави единствен по рода си.

"Елате в Дряново без работен ангажимент", отправи покана към министъра Мирослав Семов, който обяви, че започва обновяване на еко-пътеките и създаване на нови.

Очаквайте повече подробности от посещението на Теменужка Петкова в Дряново.