Дончев: Подкрепям инициативата за изграждане на тунел под Шипка
Дончев: Подкрепям инициативата за изграждане на тунел под Шипка / netinfo
“Още от първите дни на мандата си събирам цялата възможна информация и всичко, направено до момента по отношение на изграждането на тунел под Шипка”, каза кметът на Габрово Томислав Дончев. Проведени са множество срещи с представители на други администрации, граждани, хипотетични и потенциални инвеститори.

Според него, Общината не може да бъде инвеститор на подобно съоръжение. Инвестицията в такъв проект надхвърля десетки пъти целия общински бюджет. Общината би могла да бъде инициатор, координатор и това ще бъде направено, каза Дончев. Ключовият въпрос е дали това съоръжение е икономически изгодно и рентабилно за изграждане от частен инвеститор. Важно е, ако на база концесия, такъв инвеститор изгради съоръжението, дали той би могъл да си възвърне вложените средства и да реализира печалба през периода на ползване на концесията. “Аз приветствам подобна гражданска инициатива и се радвам, когато има такива форми на гражданска енергия.

Нищо лошо няма в това гражданите да водят политиците. Това, че подобен проект е наистина много амбициозен, това, че нещата вероятно няма да се случат лесно и бързо, не е причина аз да твърдя, че тунелът под Шипка не е реалистичен или не е необходим.” Най-лесният и най-бързият вариант е това да стане на база публична инвестиция от държавния бюджет или от европейските пари. На база инвестиране от Европейския съюз, за подобно съоръжение като тунелът под Шипка, може да се мисли най-малко след 5 години, допълни Томослав Дончев.