Доц. Захари Тончев:Колкото повече се сканира, толкова по-добре.
Доц. Захари Тончев:Колкото повече се сканира, толкова по-добре. / netinfo

За една година около 600 пациенти са изследвани на ядрено магнитния резонанс, разположен в Диагностично консултативния център в Габрово. Високоспециализираният апарат за образна диагностика е единствения за областта. Той бе въведен в експлоатация в края на 2006 г. “За момента изследването на ядрено магнитен резонанс е най-сигурното и надеждно. Колкото повече се сканира, толкова по-добре за пациентите”, казва в интервю за Дарик доц. Захари Тончев.

Според него възможностите на габровския апарат не се използват максимално, въпреки че е с много добри параметри, а екипът, който работи с него, изключително компетентен.

Средно на ден могат да бъдат изследвани по около 10 души, а преминават по двама – трима. Основният проблем е, че Здравната каса ограничава достъпа заради това, че изследването е скъпо.

От пресцентъра на районната здравноосигурителна каса в Габрово информираха за Дарик, че през миналата година месечно са правени по 27 изследвания на ядрено-магнитен резонанс. От тях около 20 са извършвани в Габрово