До 9 март данъчните ще получат пълна информация за капацитета на бензиностанциите
До 9 март данъчните ще получат пълна информация за капацитета на бензиностанциите / DarikNews.bg, архив

До 9 март всички ведомствени бензиностанции трябва да подадат в НАП данни за наличните съдове или съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива, с които разполагат.

Това съобщават от пресцентъра на НАП в Габрово.

От днес влизат в сила промените в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Задължението важи и за всички задължени лица по чл.118, ал.8 от ЗДДС.

Според новите изисквания, задължените  лица трябва да изпратят данните  по електронен път, подписани  с електронен подпис, чрез Портала  за е-услуги на приходната агенция. Услугата вече е достъпна на адрес www.nap.bg.

Собствениците на бензиностанциите трябва да подадат данни за всеки от съдовете и съоръженията за зареждане на гориво, с които разполагат, обема, вместимостта на съда, вида на горивото, което се зарежда, предназначението му, регистрационен номер на стопанисваната мобилна цистерна, общото изразходвано гориво през миналата година.

Търговията с горива беше идентифицирана  като един от най-рисковите  браншове от фискална гледна точка още преди 5 години. Последователно бяха предприети законодателни и контролни мерки за намаляване на щетите за бюджета.

Пример за това са дистанционна връзка с приходната агенция, монтирането на нивомерни системи във всеки обект за търговия с течни горива. През 2013 г. беше внедрена и информационна система „Контрол на горивата“, чрез която НАП и Агенция „Митници“ проследяват движението на течните горива на територията на страната.

Допълнителна информация за декларирането  и плащането на данъци гражданите могат да получат на цената на градски разговор от цялата страна на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700.