До 10 хиляди глоба за непочистен сняг в Габрово
До 10 хиляди глоба за непочистен сняг в Габрово / Цветомир Русинов
До 10 хиляди лева ще трябва да плащат собственици на магазини и заведения в Габрово, които не са почистили снега пред тях, съобщи началникът на Общинския Инспекторат Климент Кунев. Според него обаче повечето фирми вече са се погрижили да почистят прилежащите райони. Въпреки това днес и през следващите дни служителите на инспектората ще следят точно за това – дали са почистени тротоарите, а когато ги няма - на два метра около сградата. Глобите за физически лица са до 1000 лева, а за фирми - до 10 хиляди, припомни Кунев.

Вече са получени и първите сигнали от граждани за търговски обекти, чиито външни терени са облепени с теракотни плочки. От мокрото настилката става хлъзгава и създава опасност за пешеходците.

Началникът на Инспектората предупреди гражданите да внимават и за ледени висулки от покривите. Задължението за премахването им е отново на собствениците на сградите, а глобите са същите като за непочистен сняг. Ако живеещите в сградата не могат сами да отстранят висящия лед, могат да се обадят в Общината с молба за отцепване на района.

От Общинския инспекторат следят и за неправилно паркирани автомобили, особено в централната градска част. Те, освен че затрудняват движението, пречат и на екипите на „Благоустрояване” да почистват улиците от натрупания сняг.