Днес почитаме Мария Магдалина - една от най-известните жени на света
Днес почитаме Мария Магдалина - една от най-известните жени на света / DarikNews.bg, архив

На 22 юли Православната църква почита Св. равноапостолна Мироносица Мария Магдалина.

Мария Магдалина е най-известната жена на света след Дева Мария. Тя е жената, на която Исус се явява първо след победата над смъртта - Възкресението. В продължение на столетия нейното изображение се появява навсякъде - от средновековните фрески до съвременни филми и дори песни.

Но нейната слава не е за завиждане. Дори и в Оксфордския речник думата „Магдалина" се превежда в значението на „разкаяла се блудница". Масовият образ, който е изграден за нея, всъщност има малко общо с реалната жена от евангелските повествования. В нейното житие се разказва, че когато Иисус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на име Мария Магдалина (от гр. Магдала).

Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт.

Причината от времето на средновековието Мария Магдалина да се счита за една от най-недостойните жени в Новия завет е отъждествяването й от някои богослови с безименна грешница в Евангелието от Лука.