Днес официално откриват обновения Дом за деца и юноши в Севлиево
Днес официално откриват обновения Дом за деца и юноши в Севлиево / netinfo

Официални гости днес на откриването на обновения Дом за деца лишени от родителски грижи „Велика и Георги Ченчеви” в Севлиево ще бъдат председателят на Организационния комитет Румен Петков, представители на община Севлиево, както и членове на Организационния комитет за Grand Prix Bulgaria.

Средствата от Grand Prix Bulgaria 2008 са събрани по време на световния шампионат по мотокрос в класовете МХ1-МХ2 и европейската купа на нациите по мотокрос, и двете проведени в Севлиево, както и от кръговете от европейската купа по супермото, организирани в Плевен.

Те възлизат на близо 130 хиляди лева и са използвани за цялостното обзавеждане на дома, включващо легла, бюра, шкафове, гардероби, столове и маси за 3 броя занимални, спално бельо, завивки и др. Общата стойност на обновяването на дома e над 500 хиляди лева, като средствата, спечелени по проект ”Красива България са 199995 лева, а общината инвестира допълнително 52000 лв. за вътрешни ремонтни дейности и интериорно оформление на пространствата за настанените на постоянна грижа деца.

В институцията са настанени деца и младежи на възраст от 7 до 18 години. През 2008 г. се отглеждат и възпитават 73 деца, разпределени на базата на основанието за настаняване – група за постоянна грижа /24 деца/, група за седмична грижа /18 деца/ и група за дневен престой /31 деца/. На първия етаж се намират три апартамента по 70 кв.м., в които живеят младежи, ползващи услугата „Самостоятелно жилищно живеене на юноши”, финансирано по проект CLIP.