Преглед на печата
Преглед на печата / 100 вести
Ако една торта може да е патриотична и исторически достоверна, то това е тортата на съдия Диана Петракиева от Габрово - сцена от Априлското въстание 1876 година. Сложното кулинарно произведение беше представено на първата колаборация, включваща 17 българки, които показват една различна България от захар и цветен фондан, но претворена през тяхната лична философия, естетика и култура.

Идеята за колаборацията е на сладкарката декоратор Мария Владимирова Йозтюрк. Тя е родена в Габрово, но живее в турската столица Истанбул. Мария Владимирова е завършила дърворезба в Художественото училище за приложни изкуства - Трявна и специалност Скулптура във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Преподавала е рисуване в Габрово.

От няколко години е превърнала хобито си в професия и води курсове по декорация на торти в България и Турция. В момента е шеф-сладкар в националния отбор на Турция към Федерацията на готвачите и сладкарите. Проектът "Моята България", който развълнува стотици хора в социалните мрежи, няма конкурсен характер. Идеята му е да се пресъздадат български традиции, обичаи и нрави. Заедно с Диана Петракиева от Габрово в колаборацията се включиха любители сладкарки от Димитровград, Йоханесбург, Стара Загора, Варна, София, Торонто и други градове, най-вече зад граница. 

Източник: вестник „100 вести"