Делегация от Габрово заминава на посещение в Тун
Делегация от Габрово заминава на посещение в Тун / netinfo

Делегация от Община Габрово заминава днес на посещение за швейцарския град Тун. Визитата е в рамките на програмата за сътрудничество между Габрово и Тун за 2009 година. Начело на делегацията е д-р Нели Савчева, зам.-кмет по културата, образованието и социалните дейности. В делегацията са включени и двама представители на Регионален хоспис Габрово - Юлия Димитрова, ръководител на Хосписа и Пенка Хаджитодорова, член на екипа в стационарната част на Хосписа в Дряново, както и координаторът на съвместните проекти Габрово-Тун Анелия Цанкова.  

В рамките на четири дни д-р Савчева ще посети най-голямото професионално училище в Тун, регионалния офис на сдружението Про Сенектуте - организация, която се занимава с проблемите на старите хора; Фондацията "Натали", която предлага социални услуги за деца с аутизъм и техните семейства, както и регионалната болница на Тун  и детските клиники към една от най-големите болници в Швейцария, разположена в Берн. Д-р Савчева ще се срещне с Кмета на Тун Ханс-Уели фон Алмен. Тя ще присъства на заседание на Градския съвет на Тун и ще проведе разговори със своя колега Филип Буркард, пълномощник по културата на град Тун. Той ще представи един от големите есенни фестивали в Тун - "Нощ на културата", който се провежда на всеки две години.

За представителите на Регионален хоспис Габрово е организиран обмен на опит в сферата на палиативните грижи - продължение на съвместния проект "Хоспис", стартирал през 2008 година. Наред с теоретичната част те ще имат възможност да посетят специализирано заведение за полагане на стационарни грижи за хора в терминален стадий, както и амбулаторния център към регионалната болница Тун.

В програмата на делегацията е включено и посещение на откриването на летния фестивал "Концерти в замъка", който се провежда ежегодно в Тун.