Да подарим на града си цветя за празника!
Да подарим на града си цветя за празника! / Sofia Photo Agency

 

Цветен базар организра Община Габрово от 24 до 28 март, на ул. „Радецка" (пред бившето училище „Радион Умников"). Нещо красиво може да бъде сътворено навсякъде - в градината, на тесния балкон, на малкия прозорец, в ъгълче на жилището или пред блока. Да го направим заедно, призовават от общинската администрация.  Инициативата е по повод 150-годишнината от обявяването на Габрово за град, както и за Първа пролет. Посетете Цветния базар и изберете най-подходящите саксийни цветя, декоративна растителност, семена и посадъчен материал. 

Съпътстващата програма включва празничен поздрав „Фолклорна китка" на децата от детска градина „Мики Маус", в сряда от 17.30 часа. На следващия ден в четвъртък- от 17.30 часа е подготвено «Пролетно настроение» със струнен квартет при Габровски камерен оркестър.  Празничен поздрав „Лазарки сме вече, мамо", са подготвили и възпитаниците на детска градина „Явор". Той ще бъде в петък, също от 17.30 часа.

В събота от 11 часа ще бъде отбелязан Лазаровден с „Oркестър Габрово", а в неделя ще се празнува цветница с фолклорен ансамбъл „Габровче".  Сред инициативите е предвидена и детска работилница за изработване на рисунки, картички, великденски сувенири. Ще бъде представена и част от японската култура с правене на оригами и писане на йероглифи. В Хлебна къща „Св. Христофор" ще бъдат показани обредни хлябове, просфорни печати, дърворезбa.