Д-р Иванов е кмет на месеца в онлайн класация

Община Севлиево бе оценена най-високо като фестивална дестинация

/ Община Севлиево
Община Севлиево бе оценена най-високо като фестивална дестинация
Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов зае първото място в класацията “Кмет на месеца” при общините с население между 20 и 50 000 души и победи с активно гласуване и 63.8%.

Темата на конкурса, организиран от портала на българските общини Kmeta.bg, е „Летни фестивали“. В престижното онлайн допитване жителите на цялата страна подкрепиха своите общини, в които през летните месеци градоначалниците се грижат за приятното настроение и добра атмосфера чрез разнообразни културни събития. 

През годините Община Севлиево успя да спечели сърцата на публиката с многобройните фестивали, които организира и които събират десетки хиляди туристи от цял свят в сърцето на България. 

През годините фестивалите в Севлиево се доказаха и като успешна формула за културен туризъм, а списъкът им продължава да расте. За трета поредна година  Националният рок фест „Хоталич“ ще събере любителите на рока край стените на крепостта на 30 и 31 август.

Сред групите, които ще покорят крепостните стени, са: „Фондацията“, „Конкурент“, „Милена“, ERIDAN и други български групи, създаващи качествен рок, на който феновете на този стил музика ще могат да се насладят за трета година.

Група Конкурент представят новия си албум на рок фест „Хоталич“ – Севлиево‘ 2019

Преди дни в града приключи и тазгодишното издание на пътуващия кинофестивал „Филмирай“, в който участие взе любимката на поколения българи Слава Рачева. А за втора поредна година Севлиево стана домакин и на фотосалон „Дивото“, на който хората могат да разгледат редица красиви природни фотографии от целия свят.

Севлиево е ежегодна спирка и на филмовия фестивал София филм фест, който радва киноманите всяко лято. Севлиевци и гостите на града ще могат да гледат под звездите заглавията от фестивала след броени седмици - от 16 до 21 юли на големия екран ще бъдат излъчени шест филма. 

За петнадесета поредна година тази есен в Севлиево ще се проведе и единственият по рода си тиквен фестивал у нас. Празникът на тиквата събира хиляди производители и любители на оранжевото изкушение от цялата страна, а богатата програма през оранжевите дни забавлява малки и големи. Кулинарни тиквени шедьоври, шеф готвачи и изложение на български производители очакват всички, които изберат Севлиево като дестинация в дните от 10 до 14 октомври 2019 г. 

Започнаха Празници на Севлиево – 2018 (ПРОГРАМА)

В последните летни дни и тази година отново край стените на крепостта ще се проведе и Фестивалът на историческото наследство. На 14 септември 2019 година ще оживят варварите и ще пресъздадат типични битки и обичаи. Дюкяните на занаятите и забавленията, които ежегодно организаторите подготвят за най-малките, отново ще останат изненада до последния момент.  

Фолклорният конкурс „Море песен екна…“ в памет на големия български глас Борис Машалов е друго събитие, което цели популяризиране и съхраняване на северняшката народна песен, а интересът за участие в надпяванията нараства всяка следваща година. 

Оригиналният фестивал „Семе българско“ е друга запазена марка на Севлиево. Той се провежда вече шест години, като един от акцентите му е подпомагатнето на двойки с репродуктивни проблеми от Община Севлиево.

През годините организаторите успяха да обогатят програмата, като в центъра на събитията винаги е хлябът. Хиляди туристи от цяла България посещават ежегодно „Семе българско“ и си тръгват от Севлиево, заредени с емоции и знания за изконните български традиции. 

1300 лева събрани на „Семе българско“ за ин-витро процедура

Традиционни за Севлиево са и възстановките на сраженията в местността Боаза, в които всяка година Национално дружество „Традиция“ пресъздава битките от Априлското въстание в Севлиево в края на месец май.

Всяко лят на връх Бабан се провежда и Общинският събор на народното творчество „Бабан”, село Кръвеник. Организатори на събитието са Община Севлиево, Кметство и Народно читалище “Светлина – 1928“, село Кръвеник. 

Участие в тазгодишното издание на събора, който е на 29 юни, ще вземат тридесет самодейни състава и индивидуални изпълнители от  читалищата на община Севлиево, както и гости от съседни общини.

По традиция Общинският събор се организира, за да се покажат постиженията на фолклорните състави от община Севлиево, да стимулира издирването, съхраняването и популяризирането на народното творчество, да спомогне за откриване на млади таланти.

Цветният пътуващ фестивал „Улицата“ ежегодно преминава през Севлиево, за да зарадва малки и големи. Мимове, клоуни, фокусници и актьори изпълват улиците на града.  Разкриват се част от загадките на руните и гледането на карти "Таро", не на заден план е и театралното изкуство, ходенето на кокили и рисуването върху вода. Техниката "Ебру" пък привлича интереса на всички. Още много магия, цвят и забавление ще донесе фестивала на жителите и гостите на града и тази есен – на 12 октомври.

„Радвам се, че читателите на kmeta.bg оцениха Севлиево като най-добрата лятна фестивална дестинация. Използвам възможността да поканя всички на тазгодишните издания на летните фестивали - обещаваме невероятни преживявания”, коментира кметът д-р Иван Иванов.