Цветя на признателност поднесоха ученици пред паметника на Васил Априлов
Цветя на признателност поднесоха ученици пред паметника на Васил Априлов / Дарик Габрово
Цветя на признателност поднесоха ученици пред паметника на Васил Априлов
37102
Цветя на признателност поднесоха ученици пред паметника на Васил Априлов
  • Цветя на признателност поднесоха ученици пред паметника на Васил Априлов

 

"Нека да помним, че началото на това училище и светлото му дело са сложили в неговото зачатие две прости неща- камък, вграден от тогавашния търновски митрополит Иларион и първи, записал 2 500 гроша Васил Априлов за нуждите на българското просвещение".

С тези думи на директора на Априловската гимназия Ана Маринова започна тържествената церемония по повод 176 години от създаването на първото светско училище.

"Бъдете твърди като камъка и вярвайте, че знанието, което даряваме и до днес са вашето най- голямо богатство", каза тя пред учениците. Тя подчерта, че посрещането на празника на Априловото училище винаги е време, в което човек си позволява със сантимент да се обърне назад, но и с много воля и сила да гледа в бъдещето.

Според нея радостното е това, че и сега в училището има много ученици и че те знаят и почитат това, което е направено за тяхното бъдеще. Радостно е също и това, че и до ден днешен построената от благодетеля сграда се използва за това, за което е била направена, каза още Ана Маринова.

По думите й всичко това се дължи на усилията на поколения хора- учители, ученици и габровци.

Чуйте повече в прикачения файл.