Читалищата се подготвят за участие в програмата Живи човешки съкровища
Читалищата се подготвят за участие в програмата Живи човешки съкровища / Дарик Габрово

Две ключови мероприятия, свързани с опазване на нематериалното културно наследство, предстоят през тази година, каза Божидара Георгиева от Регионалния експертно- консултантски и информационен център "Читалища" Габрово. Първата инициатива е предстоящият Национален събор на българското народно творчество в Копривщица.

Според Божидара Георгиева, всяко читалище от областта трябва да помисли с какво би могло да се включи в изявата и така да представи дейността си.

И през тази година предстои участието на читалищата от Област Габрово в програмата на Юнеско "Живи човешки съкровища- България 2010 г.". Организатор на програмата е Министерството на културата, съвместно с Българската академия на науките и Института за фолклор при БАН.

Читалищата могат да кандидатстват в областите Традиционно пеене, Традиционно свирене, Традиционно танцуване, Традиционно разказване и представяне на Традиционни игри, обичаи и производства. През миналата година Габровска област участва в надпреварата с кандидатура в областта на Традиционното танцуване. Хореографът Геньо Генев показа проект "Габровското танцово изкуство- моя радост, болка и съдба".