Център Нефт Газ Строй- нов инвеститор на газта?
Център Нефт Газ Строй- нов инвеститор на газта? / netinfo

С Определението на Върховният Административен съд от 23 май тази година се слага край на дългата процедура по възстановяване на лицензията на “Централгаз” за газифициране на Габрово.

Проблемът за газификацията на Габрово в последните няколко години се използваше за трупане на политически дивиденти. Местната власт не съдействаше той да бъде решен. Това коментира в интервю за Дарик изпълнителният директор на “Централгаз “Николай Манев. Не е тайна, че от една година швейцарското дружество “Солби”, което е собственик на ”Централгаз“ се изкупува от руското дружество ”Център Нефт Газ Строй”, което е регистрирано в България. Ние разчитаме на този инвеститор, коментира още Манев.

В момента тече процедура по актуализация на проекта. След това той ще бъде утвърден от ДКЕВР и Общото събрание на акционерите на дружеството. Очаква се актуализираната програма да бъде реализирана до две години. Според Николай Манев за този период ще бъде построено около 60 км. от основното газопреностно трасе. Газът в Габрово ще бъде доставен от севлиевската тръба. Този вариант е два пъти по-евтин, като стойност на строителство. За битовите потребители цената на синьото гориво ще бъде от 10 % до 15 % по-ниска от предлаганата цена на “ОвъргазИнк”. Около 25 мил. евро ще струва инвестицията за реализиране на новата програма на ”Централгаз”.