Близо 50% са двойките от поправителните матури
Близо 50% са двойките от поправителните матури / Дарик Габрово, архив

 

45% са двойките от поправителната матура по български език и литература и тази по избор в Габровско, каза за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование Георги Маринов. Явили са се общо 321 зрелостника. „В сравнение със сесията през май и юни процентът на слабите оценки е много по-висок", добави той.

На септемврийската сесия учениците от областта са се явили по български език и литература, философия, английски и немски език, физика, биология, математика, география и история. „Най-много - 165 са избрали географията, но тревожното е, че 50% от оценките отново са двойки. Единствено по физика и немски език няма слаби резултати", съобщи Маринов.

На зрелостниците, които са положили успешно държавните зрелостни изпити им предстои издаване на диплома. Дадени са указания на училищата да се съобразят със сроковете за тези, които искат да си подадат документите за Висше учебно заведение и да им бъдат изработени необходимите документи. Тези, които не са успели да се справят с матурите ще имат право на реванш следващата година, допълни още шефа на инспектората по образование в Габрово.