Албум на Пенчо Семов е новият експонат на месеца в Историческия музей
Албум на Пенчо Семов е новият експонат на месеца в Историческия музей / Дарик Габрово

 

За първи път Регионалният исторически музей в Габрово показва Албум на големия български индустриалец Пенчо Семов- Българският Рокфелер. Той е изработен от габровецът Анатолий Лаптев и съдържа 15 знакови снимки на фабриките на Семов в Габрово и Варна, както и обекти на неговата благотворителност. Албумът е изработен през 1943 година за Фондация "Пенчо Семов", а сега е собственост на фамилия Семови. 

 

Албум на Пенчо Семов е новият експонат на месеца в Историческия музей
netinfo

Могат да се видят снимки на АД "Успех"- фабрика за чисто вълнени платове, Първата българска фабрика за ютени изделия, макет на сградата на Женското благотворително дружество "Майчина грижа", Памукотекстилно акционерно дружество "Принц Кирил".

 

Албум на Пенчо Семов е новият експонат на месеца в Историческия музей
netinfo

Габровският индустриалец е създател на модерната индустрия в България, акционер в 28 акционерни дружества, между които 4 банки и 2 застрахователни компании. През 20- те и 30- те години Пенчо Семов е във финансовата индустриална група "Българска банка", работеща с български капитали и се обединява срещу износа им в чужбина.

През 1919 год. индустриалецът дарява 300 хил. златни лева за лобиране в полза на България и за намаляване на претенциите към страната ни от 12 млрд. златни франка на 2 млрд. при сключването на Ньойския договор.

Дарява на български църкви и манастири 2 500 000 лева. Освен това създава фонд на свое име в библиотека "Априлов- Палаузов" от 22 500 лева за закупуване на литература с най- новите изследвания в областта на техниката и медицината.