Европейските гори няма да забавят затоплянето  на климата
Европейските гори няма да забавят затоплянето на климата / ThinkStock/Getty Images

Фондация „ЕкоОбщност“ набира номинации за любими дървета, оставили неизличими спомени, свързан с лични преживявания, местни предания или национални исторически моменти. 

Както и досега, конкурсът „Дърво с корен“ е отворен за всички, които имат отношение към красотата на заобикалящата ни природа и нейното присъствие в живота ни. Те могат да изпращат своите предложения за дървета от цялата страна, които впечатляват с осанката и историята си, за да достигне и остане споменът за тях у повече хора.

Традиционно участниците се състезават в категориите: „Дърво с корен“, „Млад природолюбител“, „Вековните дървета говорят“, „Изборът на експертите“.

Номинацията трябва да съдържа: история на дървото (с какво то е специално и защо заслужава да стане любимо дърво на България); поне 3 снимки на дървото в електронен формат; местоположение на дървото (населено място или местност, където расте и GPS координати); описание на дървото (вид, височина, обиколка на ствола, възраст); информация за номиниращия. 

Пълните условия за участие 

Дървото победител ще бъде избрано сред отличените от журито финалисти чрез онлайн гласуване през есента и ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината“.

Срокът за подаване на снимки и истории на любими дървета е до 6 септември т.г. на електронна поща tree@bepf-bg.org.